torstai 25. heinäkuuta 2013

Haukimiesten teno...

Sarjassamme reissuja joita muistellaan joskus vanahana parrakkaana ukkona mökin kuistilla kiikkuen...

 Haukimiesten teno...

Hurjan lehtijutun kiihottamana sain poikkeusluvan uisteluveneelle hauen hoitopyyntiin "top secret" kirjolohi mestaan. Ehtona oli että kaikki hauet pitäisi ottaa matkaan jotta kirjolohia jäisi urheilukalastajillekkin eikä kaikki hupenisi isojen haukien suihin.
Alkupa ei näyttänyt kovinkaan lupaavalta kun ensimmäisellä lomapäivänä maanantaina veturistani levisi laturi ja sitä kautta vene jäi väkisinkin pihaan parkkiin kun yllättäin laturi meni tilaukseen. Nooh onneksi veneeni ei todellakaan oo kaveripiirini ainut vaan "kympillä" (Mika Meriläinen) on busteri aina täydessä valmiudessa jos ei mies keiku vesillä. Alkuperäinen suunnitelma oli lähteä juuri kympin kanssa koettamaan paikkaa miun kalustolla mutta nouseehan se haaki busteriinkin. Tiistai aamun koettaessa kukon pierasun aikaan molemmilla oli takana todella huonosti nukuttu yö kun uusi paikka kihelmöi mielessä ja allekirjoittanut työsti vielä yön ajolinja merkkejä...HI!

Kapeahkosta joesta kun ei ollut olemassa mitään syvyyskäyrä tietoa jouduimme ajelemaan ensimmäiset kolme tuntia gps:lle ajolinja merkkejä kolmen metrin syvyys käyrästä ja mahdollisuuksien mukaan myös kuuden metrin käyrille. Kartoittamisen aikaankin uistelimme "pintakamppeilla" niin että isohkot 30 senttiset vaaput ui käytännössä katsoen aivan pintakalvon alla ja HUPPAHEI varmaan jotkut arvaileekin millaisia rämmäyksiä käy kun "mitallinen" haaki iskee veneen lähimpään vapaan...HI!

Paikka osoittautui aika hurjaksi jo melkein vehkeitä laskiessa kun haavissa puisteli tiukan väännön jälkeen 4,5 kilon haaki ja samaan aikaan aivan veneen viereiseen vapaan pamahti 6,5 kilon haaki kiinni. Nämä lohi ravinnolle oppineet körmyt oli selkeästi myös oppineet hyppimisenkin ja mitä ihmeempiä syöksähtelyjä...

Alussa käänsimme kannotkin nurin...HI!

Ajolinja kartoittamisen jälkeen pääsimme vihdoin tai oikeastaan viimein uskoltauduimme laittamaan niitä ihan oikeita ison kalan kamppeita pyyntiin ettei tarvitse hirveesti jännätä kalustotappiota ylläri matalikoille tai kiville. Kalaahan rupesi tulemaan aivan suunnitelman mukaisesti mutta muutama oletettu paikka jäi väkisinkin kovien virtauksien tähden huonolle vedolle. Onneksi hyvää mestaa oli kuitenkin niin paljon ettei hirveesti edes harmittanut päinvastoin jäipähän mahdollisesti "seuraavalle kerralle" muutama paikka odottelemaan paria kikkaa kuten vanahaa kunnon snubberi takilointia...HI!

Taisipa olla muuten ensimmäisen ajolinjan haaki oikeilla kamppeilla mestoilla...

Paksuselkäisiä kirjolohi imureita oli yllin kyllin tarjolla... 

Ensimmäiseksi reissuksi homma meni jossain määrin hieman harjoitteluksi kun onnistuimme karkuuttamaan hirveän määrän haukea ja joukossa oli joitamia oikeesti kiroilemisen arvoisia haukia!!! Seuraavan kerran kun lähdetään/päästään mestoille varustaudun takiloiden lisäksi myös korvatulpilla ja kemiallisella wc:llä kun tärpit on vähintääkin niin rajuja...HI!

Mahtavan reissun päätteeksi paukahti vielä kuhaenkka kerralla poijille uusiksi. 
Paljon kuhan painon perään kysyjille kerrottakoon että tällä kuhalla oisi voittanut kirkkaasti jokaisen kuhakunkun Oulujärvellä mutta painoa kuitenkin alle kuusi kiloa...

Pakko vielä kirjoittaa loppuun kympin kommentti seuraavalta päivältä. Itä puolelta Sotkamon vesistöä tuli keskiviikko aamupäivällä kuvaviesti "mitallisesta" hauesta. Soittaessani kuvasta mies tuumaile että vaikka onkin ollut aika hiljaista aamupäivä kalojen suhteen niin busterissa tuoksahtaa silti hauki eilisen jäliltä ja varmasti syystäkin...HI!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti