sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Jatkossa häkki heiluu?

Voi hyvänen aika sentään. Joskus tekisi mieli kirota oikein ääneen mutta tänne kun ei pysty niin kirjoitampa jotain julkaisukelvonta sen kunniaksi.

#&/"#&!?*+µ€½§\}]{$£@...

Kaikessa hiljaisuudessa jokin "määrittämätön taho" on taas kerran istunut saunassa foliohattu päässä ja saanut selkeesti oikean heureka ilmentymän alalauteilla. Se että pöljään päähän vielä tuon  A-HAA ajatuksen ymmärrän mutta julki tuomista en enkä varsinkaan sitä että tämmöinen idea tuodaan lakiesitykseksi on jotain, jotain aivan käsittämätöntä. Oikeastaan tämä onkin aivan mainio osoitus siitä että meillä Suomessa alkaa asiat olla niin hyvällä mallilla että rauhoitetaan marjatkin metsään ja ruvetaan porukalla syömään astronauttien kuivapöperöitä niin valtio pysyy paremmin laskuissa ken kuormasta syö liikaa?

Uusien pykälien mukaan ainakin kilpauistelu tulee loppumaan massakisojen osalta kokonaan kun uudistuksen myötä päivän kiintiö on max.Kolme kalaa/kalastaja ja oikeastaan hyvä niin kun itse en ole pariin vuoteen ollut niiden puolella (kannatan näitä uusia 5kpl/lajinsa kisoja) vaikkakin järvestä saadut kalat kulkeutuu kalatukkurien kautta ihmisravinnoksi ja lupa tuottojen myötä veteen istutetaan moninkertaisesti kalaa takaisin mutta kerroppa tämä aatelinen hoitokalastus sitten tavan tallaajalle järkevästi saati ymmärrettävästi. Me vetouistelijat ollaan vain tyhjennetty kalavesiä mutta kukaan ei sitten edes sen vertaa hoksaa seurata että kalavedet kukoistaa mitä rikkaammin kalaa kun kisatulokset vain kasvaa vuosi vuodelta. Toki nyt jokin ehti jo miettiä että kyllähän poikien taitokin kasvaa samaa kyytiä ja kasvaakin vuosien aikana mutta pitäähän järvessä olla koko ajan enemmän kalaakin jotta moinen onnistuu???

Toinen mihkä tietty pitää tarttua niin kilpauistelua ajatellen tuo kolme kalaa/kalastaja tarkoittaa käytännössä lissää ukkoa venhoon kun juuri sitä on ajettu toisin päin että ukkomäärät vähenisi uusien kerroin kikkailujen myötä täällä päin Kainuuta. Tosin tämä miehistö kerroin jos jokin on mielestäni huono mutta toisaalta on siinä teoriassa hyvätkin puolet jos vaan perse kestää porukoilla ostaa usiampia veneitä ja sitä myöten hajauttaa porukkaa kalastamaan...

Kolmas pointti kilpauistelua ajatellen onkin kohtalokas kun kaloilla on myös ylämitta alamitan lisäksi. Kaikissa kilpailluissa on aina ollut reilut alamitat mutta nyt kuhan maksimi mitta tulisi olemaan 70cm ja hauki 90cm eli käytännössä katsoen kolmen kilon kuhaa isompaa ei saa ottaa eikä 4,5 kilon haakea isompaa. Herääkin nyt kysymys miten me käytännössä toteutamme uistelukisojen voittajat?
No höh tietysti pyydämme 69,9cm kuhia ja 89,9cm haukia ja tietty yhteensä kolme kappaletta...HI!

Omaa siviiliuistelua ajatellen rehellisesti kerrottuna kannatan tietty nuita ylärajoja jotta isoja kaloja olisi enemmän tarjolla tulevaisuudessakin mutta toisaalta joidenkin tahojen myötä mie rikon siltikin lakia eläinrääkkäyksellä kun pyydän kalaa ja päästän ne takaisin kasvamaan...

Neljäs pointtini onkin sitten suunnattu suoraan näille "viklonmunittajille" kun ovatpa keksineet myös pykälän väkäsemättömille koukuille. Hieman ristiriitaista tämä kun väkäsettömillä koukuilla joudut ottamaan kalan ankka jarrulla (lue tiukalla jarrulla) jotta se ei karkaisi. Toisin sanoen kala vedetään väkisin kyytiin kun normikoukuilla annetaan kalalle enemmän löysää. Taitava kalastaja osaa ottaa kalan huomioon koukkujakin irroittaessaan. Ja kerrompa myös että olempa rakentanut itselle oikein sumpunkin kalan elvytystä varten jotta saisin sen parhaani mukaan takaisin järveen hyvinvoimaisena kasvamaan vieläkin isommaksi toisin sanoen "taitava" kalastaja pystyy valikoivaan kalastukseen!!!

Lohikalatkin on otettu mainiosti tietty huomioon ja ehkä syystäkin kun ne ruukaa olla meillä päin suoraan sanottuna harvinaisuuksia mutta jotenkin tuntuu että koko tämä penteleen uudistus on suunnattu puhtaasti uistelijoita vastaan ja itseasiassa se onkin jos tuollaisena uusi ehdotus nuijitaan eduskunnassa lainvoimaiseksi.

Nyt jos koskaan arvon päättäjät jäitä hattuun ja tarkempia pohdintoja eri vapaa-ajan kalastajien kattojärjestöjen kanssa. Suomen uistelutoimikunnasta löytyy kaikkien uistelu cuppien yhteystiedot joilta saatte taatusti tietoa pelkästään alueellisista eroista. Jossain päin Suomea kalaa on niin paljon että kisat on myös hoitokalastuksellista!!!

ÄÄÄäääähhhh....... Nyt rupesi verenpaine nousemaan siihen malliin että parempi kun en kirjoita enempää...

Oonhan mie nytkin ihan rosvon näköinen? ja näillä tulevilla uudistuksilla pahin sellainen näillä nurkilla. Kuvasta ei puutu muuta kuin iso lihavoitu WANTED teksti...HI!

Summa summarum: Oikein kuin herkutellaan ja ammutaan hitusen korostettavasti niin näillä meidän vesillä onkin edessä aika hauskat kuviot tulevaisuudessa. Uistelukisat loppuu ja siviiliuistelukin ajetaan uusien pykälien mukaan aika ahtaalle ja lopun uistelulle tekee tulevat lupamaksut ahneiden tahojen myötä. Pikkulinnut onkin jo laulanut että myyrän työ onkin kantanut hyvää hedelmää kateellisessa Kainuussa todenteolla tulevien lupien myötä mutta ei se ole mikhään kun uusi tuleva talvivaaran purkuputki pitää huolen siitä että ei tarvita lupia saati niitä väkäsettömiä koukkujakaan kun soudetaan vain Nuasjärven Tikkalahden suulle ja nostellaan valmiita suolakaloja kolmen yksilön edestä kyytiin...

Ai niin joudunhan mie investoimmaan sen happoteräksisen mittalaudan venhoon etten vahingossa ota liian isoa kyytiin...;)

Eipä miulla muuta tällä kertaa. Kiitos ja anteeksi niille jotka veti herneet nekkuun...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti