keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Sotkamon uusia mestoja part1

Ompas outo olo kun pihalle katselee. Lehti puussa ja lunta maassa useita senttejä ja lisää tulee koko ajan. Tämä päivä onkin hyvä päivä istua pirtissä ja kirjoitella visiovihkoon niitä ideoita puhtaaksi mitä kesän aikaan mieleen tullut..

Ensimmäinen idea taisi tulla muuten tänne nettiin kun rupesin katselemaan koneelta viime kesäisiä kalareissu kuvia. Tämä kyseinen juttu pitikin kirjoitella jo aika päiviä sitten mutta ei vaan silloin heti kesken kiihkeimmän uistelusesongin ehtinyt ja sittemmin se unehtui...

Viime vuonna (2013) olin mukana kalalla kainuussa projektissa kertomassa Kainuun vesien kalapaikkoja. Esittelyssä olikin monta monenmoista järveä pitkin pitäjiä piirretyin kalapaikkoin ja ompa tuosta projektista ollut joillekin hyötyäkin. Parhaimmat kalapaikat vaatii joskus paljon reissuja että ne löytyy ja silläpä tämä "palvelu" onkin tehty ettei ensikertalaiselta mene koko kesää yhtä järveä perkatessa. Aikaa jää tutustua myös muiden järvien hienoihin maisemiin kalaelämyksistä tinkimättä.
Luonnollisesti ne kaikkein parhaimmat kalapaikat odottaa aina etsijäänsä mutta joskus ne parhaat on jo löytynyt. Todisteitakin siitä on uistelukisoissa nähtynä voittojen myötä. Iroonisesti vai pitäisikö suoraan kertoa että pöljähän se kertoo kalapaikkansa osaaville kilpakollegoille. Kainuun vetouistelun Honda cup Lentuan kisan uusi valtiaskin oikein kiitteli että kerroin heille "voittopaikan" netissä ja moni muukin kilpakollega toisaalla kisoissa...HI! tai no HÖH! sittenkin...

Kaikille niille arvon kollegoille tiedoksi jotka hakkaa tänä päivänä päätä targakaareen kalapaikkojen suhteen niin kokeilleppa nettiä Kainuun vesien osalta. Tuolta kalalla kainuussa sivustolta löydätte myös tulevan vetouistelun SM-Nuasjärven kalapaikat joten hopi hopi klikkaa äkkiä itsesi tänne eläkä jatka tätä jorinaa...;)

Kusianjärvi jäi tuolloin pois julkaisusta kun en ollut koskaan siellä käynyt. Sotkamon koillisnurkassa on muuten maisemallisesti niin hieno järvi että siitä on pakko julkaista näin jälkikäteen muutama kuvatus. Kusianjärvi on myös kalaisa ja tarjolla on myös sitä karkeampaa kalaa varsinkin kuhina. Poikkeuksellisen jyrkkäreunainen järvi on melko helposti uisteltava paikka kun varsinaisia kareja ei löytynnä tosin koko järveä en ole ehtinyt rymytä! Syvyyskäyriä kartasta katsellessa erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota kaikkiin vedenalaisiin niemenkärkiin jos kuhia mielii. Hauet sen sijaa löytyy selkeesti lahden pohjista yllättävän perältä kuten Häikiönlahden sopukan tyylisistä paikoista.

Tämän tyyppisiltä jyrkkäreunasilta vesiltä saadaan tunnetusti niitä isoja kaloja kun väkisinkin uistelet sitä "paksua" vettä missä isot kalat kelluu jossain väliveden korossa ja syövät sitten pinnan tuntumasta kun sen aika on. Isoja kaloja tuolta onkin saatu kautta historia ja tänäkin kesänä mutta allekirjoittanut sai vain ne sintit jos hauissa saalista mitataan. Neljän kilon hauki oli päivän suurin tuolloin mutta karkeita kakkosen köllyköitä tuli hauenuistelun sivutuotteena mukavasti niin väkisenkin herää epäillys että siellä on aika muhkeasti hyvää kuhaa kun "vahinko kalanakin" saa.

Vinkkinä ensikertalaisille: Muikkurunkoa 12-18cm luonnonsävyissä veteen ja korko 3-4 metrin huitteille niin kalaa tulee! Syvemmästä pyytäen tahti hiipuu selkeesti ehkä tummasta vedestä johtuen?

Pienoinen järvi tuolla koillisnurkassa. Petäjävaaran tienpäässä (petäjäniemi) on ihan oikea loiva betoninen luiska. Näin hyvät laskupaikat on harvinaisuuksia meidän vesillä taajamavesien ulkopuolella!

Yksi järven hienompia mökkipaikkoja...

Ajoittain tuntui jopa että olisin Inarilla uistelemassa tosin vedenväri oli hitusen humusempi...;)

Jyrkillä penkoilla pääsee melkein kelkkaa kolistelemaan rantaan ja silti veneen alla vettä reilusti...

Reposaaren kärjen alue antoi kuhia ja siinäpä ne mökkiläisetkin pyöri...

Jylhyyttä järvellä piisaa mutta harmiksi taitoni ei riitä sitten alkuunkaan ikuistaa moista kameralle. Suosittelenkin että kävisitte itse tutkailemassa maisemia ja tietty virvelit matkassa...

Postikortti näkymänä järven luodenurkkaus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti