torstai 6. tammikuuta 2011

Kauden 2010 yhteenveto part 1

Juu nyt tulee sellaista tekstiä että monella pääsee varmasti nauru tai vähintään hölmöksi haukutte. Kävijä määrästä päätellen moni on kiinnostunut ja seurannut näitä miun tilastointeja ja lukenut tästä "sielun puhdistuksen" rituaallista joten kirjoittelempa taas. Miusta on mukava kirjoittaa näin julkisesti kaikkien luettavaksi koska silloin ei pysty pyörtämään omaa näkemystään vaan kaikki sen hetkiset tuntemukset ja tieto/taito on 100% läsnä. Äkkiseltään hävettää lukea esim. Toissa vuoden yhteen vedosta mutta se oli silloin joten nyt sitä voi analysoida kasvamisena kalastajana tähän päivään tai jotain sen suuntaista?

Näiden tilastojen teko on itse asiassa todella terapeuttista kun järvet on jäässä eikä pääse tekemään sitä mitä eninten rakastaa. Piilevä hulluus vai mikä lie kun ajoittain huomaan jopa nauravani itsekseen kirjoitellessa. Hommaan kun voi ihan oikeasti paneutua niin syvälle että melkein kelaan jo kerran saatua kalaa ylös! Arvatkaa vaan kuin paljon on hienoja hetkiä viime kauden reilussa 600 tunnissa? Todella paljon ja siihen kun laskee valmisteltavan ajan niin löytyypä kuulkaa muistoja. Tuollaisessa määrässä on toki niitä huonoja ehkä liiankin paljon mutta nekin kuuluu asiaan. Tällä tilastoinnilla voi noiden huonojen muistojen määrää teoriassa kompensoida mutta valitettavasti rima nousee koko ajan ylemmäs. Tuo rima alkaa olla vetouistelu kilpailussa jo niin korkialla että mitenkähän tuossa käy...

Meidän vene kunnalla onkin mennyt viime vuodet todella hyvin ja pikku hiljaa alkaa olla mahdollisuudet menestyä itse SM kisoissa mitaleille. Tänä vuonna meillä oli jo täydelliset mahdollisuudet siihen mutta toinen päivä ryssittiin totaallisesti saaden nolla tuloksen. Näin ollen tipuimme ensimmäisen päivän nelos sijalta yhdenneksitoista. Luhistuminen on itse asiassa käynnyt kahtena edellisenäkin vuonna.
Hassua kuitenkin kuin olemme ainuana vene kuntana olleet "kymppi sakissa" kolmena viime vuonna. Voih kumpa tuo meidän kunto kestäisi toisenkin päivän...:)

Se siitä esipuheesta. Nyt takerrumme tarkemmin viime kauden aloituksesta Toukokuun loppuun 2010. Tarkoitus olisi kirjoitella ihan omasta perpektiivistä kuin jakso meni ja samalla kerron meidän Sinttivintturit vene kunnan koettelemuksista kisoissa.

Kausi alkoi viides huhtikuuta munat pannuun vedolla tenetinvirralla Troplanin Antin kanssa. Silloin saatiin hullu visio pienestä soutu keikasta ja niimpä suuntasimme virralle kokeillemaan taimenta. Tuon reissun jälkeen kävimme soutamassa vielä pari kertaa tosin haakea jotta ei toistamiseen mene munat pannuun...;)

 The first of 2010

Päivät kuluivat todella hitaasti odotellen sitä ensimmäistä oikeaa vetouistelu reissua. Tuo ilon päivä toteutui ensin Antin Big Mama veneellä 25.4. Kun oma kalusto oli vielä talven jäliltä "vaiheessa" kärryn katsastuksen puuttuessa. Vuoden ensimmäinen uistelureissu tuli tehtyä aikasesta ajankohdasta johtuen ns.jäiden seassa. Yksi uusi ramppi tenetinvirrassa aukesi juuri tuona päivänä sen verran että saimme veneen kivuttomasti veteen. Vaikeiden olosuhteiden pakosta pelipaikan etsimiseen meni aikaa ja sen löytyessä haukia saatiin 12. Onnistuneen päivän kruunasi  illan  mahtava auringon lasku...

M/S Big Mama

Omalla kalustolla kauden ensimmäinen reissu jäi Huhtikuun viimeiselle päivälle. Tuo reissu oli hyvin tunne pitoinen kun ensin rakentelet venettä pitkän talven ja sitten vihdoin ja viimein pääsee testaamaan sen. Mikä parasta niin nuo talven rakentelut oli äkkiseltää onnistuneen oloisia ratkaisuja! Tuon päivän voit lukea tarkemmin tästä linkistä

Huhtikuusta ei jäännyt paljoa raportoitavaa kun käynnit jäi viiteen. Jäiden seasta sain haukia 27 kappaletta 17 tunnissa. Mitään isoa tai konkreettista ei Huhtikuussa tapahtunut.

Toukokuu:

Tässä kuussa tapahtui jo melko paljon kun kävin kalassa 18 kertaa käyttäen aikaa reissuilleni yhteensä 128 tuntia. Kuun puoleen väliin asti homma oli edelleen vaikeaa kun järvien selät oli jäässä tai sohjossa mutta niiden hellittäessä rupesi kalaa nousemaan välillä niin että hirvitti. Kevään teema oli oppia puskahommat kun talven aikana rakennettiin oikeen veneestäkin sellainen.

Pajasta putkahti ulos puskavene...

Helppoa tuo homma ei ollut kun meidän puolessa kala oli todella passiivinen väistellen venettä. Jäipä mieleen yksi surku hupaisa reissu kun painelimme yhteen kutu lahteen säippien kanssa niin veneen edessä pakeni koko ajan "nuolia ja hyökyaaltoja" eteenpäin ja sivuille. Mitään kalaa ei saatu mutta yksi kunnon tälli jonka luultiin olevan ensin pohja mutta uistimesta löytyikin todella ison kalan suomu ehkä jopa 6-8 kilon hauen. Tuosta siunaantuneena vaihdoimme taktiikkaa jättäen säipät pois ja jatkoimme uistelua leveillä kelkkoilla koska oletimme kalojen väistelevän venettä ja tuokin iso jäi varmasti vaan kyljestä kiinni. Tovin uistelun ja kokeillujen jälkeen oli pakko myöntää sellainen tosi asia että kuteva tai just kudulle valmistautuva kala ei vaan syö!

Tässä teoriassa onkin aika pätevä syy meidän "heikolle" kisakeväälle taas kerran...

Säipillä pyytäminen on aikasta uusi kalastusmuoto joten emme saanneet tarpeeksi kokemusta osataaksemme hyödyntää tuota kisoissa. Tai no jos kertoisin ettemme kerinneet löytää tarpeeksi oivia kalapaikkoja. Kevät aikaan kun oisi ollut aikaa etsiä mutta sattuneesta syystä kalat ei ollut syönnillään joten hyvälläkin paikalla emme saanneet kuin yhden kontaktin jos sitäkään. Näin Sotkamossa kotivesillä...:(

Oulujärvellä meininki olikin toinen. Siellä on muutama sellainen lahti jonne haukea pakkautuu kutemaan tuhansia ja tuhansia. Tuollaisessa määrässä löytyy helposti sitä kutenutta aktiivista kalaa kun kalaa on yksinkertaisesti niin paljon että kutujaksokin kestää viikon jos ei kahta. Kotivesillä kun ei tapahtunut oikeen mitään niin suuntasimmepa tuonne harjoittelemaan. Päivän ensimmäinen kala painoi jo 4,8 kiloa joten eipä turhaan menty...;) Haukipitoinen päivä uisteltiin ns.sekataktiikalla eli keulassa oli neljä pitää säippää pyynnissä ja lisäksi meillä oli plaanarit molemmin puolin venettä. Noissa käytettiin kahdeksaa vaappua eli neljä puolellaan. Yhteensä meillä oli siis 12 uistinta pyytämässä. Säippien tehokkuus hämmästytti meitä kun niillä saatiin päivän aikana yhtä lukuun ottamatta päivän suurimmat kalat (yli vitosiakin 3kpl) ja kilollisestikkin katsottuna niillä neljällä säipällä tuli yli 50 kiloa haukea kun plaanivehkeillä taasen 35 kiloa ja huomion arvoista on se että plaanissa uistimia oli puolet enemmän.

Summa summarum "osaavissa käsissä" säipät on siis tehokkaammat kuin plaanivehkeet!

Toukokuun kisat meni sitten meni. Sotkamo ryssittiin taas kerran pienellä taktisella munauksella. Säippiin ei ollut vielä niin paljoa luottoa ettemme uskoltaneet niillä aloittaa vaan uistelimme plaanivehkeillä saaden huonosti kalaa. Vasta viiden tunnin jälkeen siirryimme säippien varaan ja se kannatti. Reiluun varttiin saimme yli puolet päivän kaloista ja sittempä keli tyyntyi eikä meillä ollut enään treenattuja paikkojakaan...
Seli seli mutta näin vain kävi kotikentällä. Ensi vuonna ei satu enään moista virhettä vaan treenaan entistä enemmän niin että tunteja tulee kymmeniä ellei satanen pauku...;)

Toinen kisa Oulujärven hauki-EM kisa olikin sitten ihmeellinen tapaus. Treeneissä saatiin kalaa niin paljon että naureskeltiin että tämä ei voi kuin mennä vit.... Ja niihän siinä kävi. Ei olisi pitänyt manata tai sitten olisi pitänyt ottaa vakavasti muiden puheet...
Ensimmäinen kisa päivä taisteltiin Niskanselällä. Meidän pelipaikka oli Painuanlahdella treenien perusteella. Aloitus oli aika piinaava kun kaksi kymmentä venettä ajaa samaa paikkaa kelkat levällään. Paikalta ei noussut haukea juuri ollenkaan mikä hämmästytti suuresti. Jo satamassa porukat puhuivat haukien paosta edellisenä iltana ja yöllä. Matala lahden suu oli ollut täynnä mustia juotteja kun hauet uivat pois hiekkapohjaa vasten selille. Tuo "huhu juttu" oli siis totta ja ilmankos ei keppi taipunut. Lue tästä linkistä kuin meidän porukan kävi tuossa kisassa.

Tilastojen valossa Toukokuu oli aika normaali. Tietoisella taktiikka muunnoksella kuha määrät tuntia kohden laski selkeästi ja puolestaan hauki määrät kasvoi. Kyllähän säipilläkin kuhia saa ja on saatukkin mutta me haimme vain haukia. Nyt jälkikäteen sanottuna se oli virhe mutta hyvä että edes tässä vaiheessa huomaa...:)Haukeen kun panostimme niin se myös näkyy. Ilahduttavinta on tuo karkean kalan taulukko eli +3kg haukien määrä verrattuna aiempiin vuosiin. Miksi moinen kasvu niin tästä onkin hyvä nähdä kalavesien ero. Käytännössä katsoen kaikki kalat on neljältä reissulta sieltä paratiisista nimeltä Oulujärvi. Jos asuisin tai voisin käydä siellä Touko-kesäkuun reissuni niin tilastoni olisi jotain valtakunnallisen uutiskynnyksen ylittävää...;)Karkeita kaloja siis 32 kappaletta ja yli viiden kilon yksilöitäkin tuli 7 joista kuusi sieltä paratiisista. Toukokuun suurimmat hauet painoi 8,44kg, 6,40kg, 5,42kg...


Jykke-pappa ja Toukokuun suurin...

Siinäpä ne Toukokuun  tärkeimmät tilastot mitä uskollan paljastaa. Nimittäin löytyi tuolta kuukaudelta muutama itseäni ja meidän venekuntaa auttava taulukko jonka avulla saamme ensi vuonna toivottavasti ne kymmenen kalaa enemmän kuin tähän asti. Jos oikeen leikitään niin leikitäämpä sellaista leikkiä että nuo kymmenen kalaa sisältää "tilastojen mukaan" viisi kisa mittaista kalaa joista kaksi on kuhaa. Eli kisakassimme painaa ensi Toukokuun aikana kolme haukea (3,6kg) ja kaksi kuhaa (kertoimen kanssa 4,05kg) enemmän. Yhteensä tämä teoreettinen kasvu on 7,65 kiloa ja sijoituksissa se tekee kasvua neljä pykälää...HI!
Eikös olekin hauska leikki???

Kuvastakin voi päätellä ettei allekirjoittanutkaan usko edellistä kasvua...;)

Seuraavassa päivityksessä käsittelen sitten Kesäkuun tapahtumia samankaltaisesti kuin juuri lukemasi juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti