lauantai 14. toukokuuta 2016

Päivä Kalkkisilla...

Voi elämän kevät!!!

Kutsu Nils Masterin tuotetestaajaksi on varmasti jokaisen pikku pojan unelma pesti? Pelkkä ajatuskin yhdestä mailman tunnetuimmasta "kuvan" valmistajasta pistää jo meikä poijat miettelijääksi mutta sisäpiiriin pääsy se vasta pöljän pojan sekaisin pistääkin...:D

"Legendaariset Nils Master ja Bete jo vuodesta 1963"
Finlandia Uistin Oy perustettiin vuonna 1963, jolloin veljekset Hannu ja Kalevi Kangas kehittelivät Nils Master tuotemerkit. Uistimien kehittely jatkuu edelleen. 1978 Legendaariset uistimet saivat seurakseen myös ruotsalaisen Tage Tysklind'in vuonna 1940 luvulla kehittelemän Bete tuotemerkin. Huolellisen kehitystyön tuloksena uistimiin on syntynyt monenlaisiin vesiin sopivat värit ja uinti. Tästä todisteena se, että Finlandia Uistimen merkit ovat vuodesta toiseen ennätyskalarekistereiden kärjessä, oli sitten kyse hauen tai ahvenen kalastuksesta.

Esittely tekstin varmasti luitkin ja kyseessähän on Finlandia uistin eikä pelkkä Nils Master mutta eipä kankaan veljekset arvanneet reippaat 50 vuotta sitten mimmonen brändituote tuli kaarnasta vuolastua?
Käsittämätömän historian omaava tuotemerkki tekee edelleen sellaista jälkeä kalavesillä että me kaikki kalastajat kirjoitamme tietämättämme edelleen historiaa tulevaisuuteen!!

Heh.. Tulipas äskeinen lause jostain takaraivon syövereistä mutta tarkemmin miettien näinhän se muuten on. Omia vanhoja blogijuttuja tulee joskus luettua niin onhan sitä itsellekkin kertynyt aika liikuttavia tapahtumia kohtuullisen paljon lyhkäsen historian aikana. Ilokseni oon saannut kokea Uistelukisoissa onnistumisia Sinttivinttureiden myötä useimpien cup-voittojen veroisesti, saannut joitaman vonkaleen, saannut tarjota nuorille että merkittäville persoonille kalastuselämyksiä ym. Mutta entä jos historiaa voisi lueskella nilsun verran taakse päin? Tarinaa riittäisi varmasti raamatun verran. Se että olisiko se ketään kiinnostavaa niin ei varmasti ja jos vielä verrataan Nils Masterin historiaan niin jäljessä ollaan reippaat 50 vuotta...:D

Vuodesta 1974 on Nils Masterin toimipaikkana toiminut poikain vanha koulu. 

Päivä Kalkkisilla siis siellä missä Kankaan veljekset Hannu ja Kalevi aloitti vaappuhommat oli tosiaan kokemuksena jotain... Jotain jäätävän ikimuistoista!

Pelkkä pihaan tulo loi jo pitkän perinteen tunteen ja sisälle mennessä tämä perheyritys otti lämpimästi Kostamon Jarin johdattamana vastaan. Alkuunhan moinen tapaaminen tieten jännitti pirusti mutta melko pian sain huomata että täällähän on oikein kotoinen ilmapiiri ja hetki tuosta oikein hätkähdin juttelevani itse Hannu Kankaan kanssa kalajuttuja.

Kahvittelujen ja alku porinoiden jälkeen pääsin Hannun ja Jarin kanssa tutustumaan nilsun tuotantotiloihin. Hannu kertoili samalla historian havinaa vanhasta koulustaan missä mikäkin tuolloin oli ja mitä missäkin tehty ja tieten nyt näin livenä missä mikäkin työvaihde tehdään. Voinkin rehellisesti tunnustaa että olin suoraan sanottuna taivaissa tuolloin. Vaappuja vilisi silmissä tuhansia ja tuhansia mitä erilaisimpia, kokoisia, värejä, protoja ja tieten historian havinoiden myötä kalikkaa alkuajoilta aina tämän päivän lakan tuoksuisiin myyntimalleihin...

Voih... Kaikkea en tietenkään voi kertoa kun joidenkin julkaisu odottaa kesää ihanaa...

Eipä voi muuta tuumata että kateeksi käy Jarin työpaikkaa...;)

Koulun seinillä oli paljon hienoja tauluja nilsun historiasta ja tässä yksi mieleen painuvimmista...

Nooh tehdas kierroksen jälkeen mentiinkin sitten vielä syvemmälle nilsun historiaan kun pääsin käymään Hannun mökillä, siis siellä pyhimmässä paikassa missä se ensimmäinen Nils Master sai alkunsa. Matkalla mökille sain kuulla tarinaa ensimmäisestä amerikan sopimuksesta kuinka kaikki sai alkunsa. Poikain ensimmäinen tilaus oisi kelle tahansa tämäkin päivän toimijalle ja tämän päivän koneille käytännössä katsoen tekemätön paikka mutta niin vaan Kankaan veljekset suoriutui. Viikon ihmettelyn jälkeen kotitiluksille tilattiin   korkee laitainen auto hakemaan elukat navetasta pois ja tilalle rakennettiin vaappupaja jossa puoli kyllää vuoleskeli kaarnasta vaappuja tieten vielä vuorossa.

Tätä kuvaa kun oon katsellut tovin ja toisenkin miettien mitä mie tähän kertoisin niin ensimmäisen kerran en oikeesti keksi oikeita sanoja kuvaamaan tunnetta hetkestä että sen arvoisesta paikasta... 
Hannu Kangas ja se mänty minkä kaarnasta ensimmäinen Nils Master sai alkunsa!

Tämä nilsun tarina kokonaisuudessaan jos mikkään pitäisi dokumentoida telkkariin. Niin paljon asiaa ja hauskoja sattumia että nauraakkin saisi. Toki kaikkihan tietää Nils Masterin tarinan mutta se syvin tarina on taatusti monella pimennossa ja se pitäisi oikeesti tuoda julki. Minua ainakin liikutti kuunnella perheyrityksen toiminnasta ja sen näkeminen livenä se vasta pistikin arvostamaan. Esimerkkinä voisi kertoa että ihan oikiasti joka ikinen uistin koeuitetaan huolella ja joka ikinen on lujuudelta tyyliin "bulledproof" ennen kuin se paketoidaan myyntiin. Valitettavasti tämän päivän markkinat on pullollaan erilaisia muovivaappuja mitä ei koeuiteta. Jaa miksikö? No siksi että edes vaapun valmistajakaan ei saa niitä uimaan surkeasta laadusta johtuen mutta halvalla kun myydään massaa niin valmistaja vain toivoo että jospa joku toimisi?

Moiset toimijat pilaakin sitten pitkäänkin alalla olleiden mainetta mutta onneksi Suomalaista laadukasta käsityötä arvostetaan edelleen!

Pakko kertoa vielä loppuun että onhan se melko liikuttavaa kuunnella 75-vuotiaan tarinointia vanhoista ajoista ja tieten tämän päivän toiminnasta. Se aitous paistaa silmäkulmassa pienenä kyyneleenä ja tuon huomattua sitä pölöjäkin poika osaa olla sitten hiljaa ja kuunnella haartaasti!!!

PS. Toivottavasti saamme Sinttivinttureina jotain tämän kuvion myötä aikaiseksi mutta mitä aika näyttää...;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti