lauantai 1. joulukuuta 2007

Kipparin yhteenveto kaudesta 2007

On viimein aika laittaa vuosi 2007 pakettiin nettisivuillakin Kipparin yhteenvedolla
kaudesta 2007. Vuoden vaihde meni uusia nettisivuja päivitellessä ja erilaisia taulukoita ajaessa kalapäiväkirjasta jotta osaisi tulkita oikein mennyttä vuotta. 

Tiukkaakin tiukempaa analyysia kuin tässä nyt näin kävi hyvässä että pahassakin.

Pitää heti alussa kertoa ettei tätä tarinaa tarvitse kenenkään ottaa mitenkään vakavasti. Kirjoittelen lähinnä ihan itselleni kuitenkin julkisesti ettei tarvitse sanojani syödä. Monta kertaa olen pohtinut itsekseni miksi sitten tämmöisiä juttujakirjoittelen kaikkien luettaviksi. Syy on varmaan jossain määrin "Sielun puhdistamista" kuten eräs kollega tuumasikin kerran.

Ehkä se on kuitenkin halu kertoa omista kokemuksistaan asiasta kiinnostuneille.
Toinen mahdollinen syy voisi olla omat tämän hetkiset mielipiteet. Ihminen kun muuttuu ajan saatossa, siinä samalla ajatusmaailmakin muuttuu kuten mielipiteetkin. Mustaa valkealla nyt, ei voi mielessään muistella ja vääristellä.

Outo äijäkö? Ei vaan kalamies…;)

Kaiken lisäksi kun kirjoittaa tätä juttua niin kokee melkein olevansa kalassa. Tämä kirjoittelu Käy täysin terapiasta näin pitkänä talvena HI!

Vuosi oli varsin mielenkiintoinen ja ennätyksellinen monella sarkaa. Kisat meni ennätyksellisen hyvin ja voitettiin Kainuun Honda cup toistamiseen (viimeksi KKMP-cup 2005) ja lisäksi pokattiin myös Kainuun piirimestaruus, Pitäjänmestaruus ja muita pienempiä voittoja.

Menestyksen sekaan mahtui myös muutama mahalaskukin kuten asiaan kuuluukin ettei vaan pääse poijat liikaa leijailemaan. Hyvän kisamenestyksen Kääntöpuolena jäi
harmiksi puuttumaan ne tosi isot hauet. Tässä tapauksessa puhutaan kymppi hauesta/
hauista.

Miksi näin?

Sitäpä tässä aattelinkin ensin spekuloida.

Tiedän tai paremminkin oletan että taktisesti oltiin oikeilla jäljillä paremmin kuin koskaan. sen verran vakuuttavaa jälkeä tuli taas kerran kesän ja syksyn ajalta. 
Meillä onkin systemaattisesti joka vuosi kasvanut isojen kalojen saanti määrät ja kootkin myös. Pois lukien tuo kevät aika joka meinaa olla edelleenkin hieman ongelmallinen täällä Sotkamossa mutta Oulunjärvellä asia onkin jo toinen.

Mihin tuo systemaattinen kasvu sitten perustuu, niin kait se johtuu tuosta aiemminkin
kehumastani kalapäiväkirjasta. Sieltä saa kaivettua suurin piirtein oleellisen tiedon tarvittaessa kun "eksyy" polulta.

Yli viisi kiloisten haukien kappalemäärällistä kasvua.

Lisäksi pidän myös tarkkaa Excel taulukkoa yli viisi kiloisista hauista joita on jo kertynyt tähän hetkeen mennessä 133 kappaletta. Tuollainen määrä antaa jo tilastollisesti aika tarkka dataa ja pikku hiljaa listan kasvaessa minimoi sattumakalojen "tilastopiikkejä" pois.

Näistä taulukosta on helppo laskea ja piirrellä erilaisia "pylväs käyriä" ja mitä vain ikinä mieleen tulee. (pöljempikin rupeaa asioita tajuamaan kun ruutu näyttää näin asian olevan)

Toisaalta kun ajattelee asiaa pitemmällä esimerkiksi kahden vuoden tähtäilemällä voi
huomata vetävänsä liian systemaattisesti ohi...

Itse asiassa näin onkin käynyt mitä todennäköisemmin vuosina 2002-2004. Kuten voi taulukostakin huomata. Siihen aikaan sitä oli vielä oppipoika vetouistelussa. (poikonenhan sitä on kyllä vieläkin) Silloin luuli tietävänsä enemmän kuin tiesi. Nyt jälkikäteen hymyilyttää sen aikaiset ”varmat” mielipiteet mutta ei kuitenkaan vielä hirveästi hävetä.

Systemaattisella ohi vedolla tarkoitan vaikkapa esimerkkinä liian tarkkaa "kutosen viivan" seuraamista. Aikoinaan harrastin kyseistä lajia aika paljon vaihtelevin saalein. Hyviä kalojakin saatiin mutta harvakseltaan ihan syystä kun ei muuta osannut. 

Toisena esimerkkinä:
Väärä taktinen uistimen uintisyvyys. Kaikki uistimet tulee samassa syvyydessä. Pistetään ne nyt vaikka neljään metriin. Uistellaan nyt leikisti Kuuden metrin vettä. Isompi hauki osaa olla huonolla syönnillä todella kranttu. Pelkästään metrin heitto uintisyvyydessä riittää iskun välttämiseen ja nyt perässä onkin 12 uistinta ja kaikki samanlailla neljässä metrissä pyytämässä Haukea joka onkin nyt Reilussa viidessä metrissä. Kuin käy?

Niin pienempää pukkaa kun niitä on vaan tilastollisesti niin paljon enemmän.


Ongelmahan ei ole liian tarkka veto vaan paremminkin milloin ja miten kannattaa missäkin vetää!


Yleensä asioilla on kyllä taipumus mennä vielä enemmänkin vituiksi. Kuinka?

No tietämättä ”väärään taktiikkaan” napsahtaa yli vitosen hauki niin se väärä
taktiikka jatkuu helposti tunteja ehkä jopa päiviä pelkästään "tilastopiikki" kalalla. Voih…

Juuri tälläiset ongelmat väärin vedosta on pikku hiljaa poistumassa keräämäni Excel-
taulukon ansiosta kun on pikku hiljaa saanut ajettua mitä erilaisempia taulukoita mitkä
"todistaa" asioiden olevan ehkä sittenkin noin mutta mutta…
kyseistä ongelmaa voi yrittää poistaa tai korjata yleensä vasta vuoden viiveellä kun tuo
sulan veden aika on niin lyhyt: Ensin on vesi kylmää sitten se lämpiää, kunnes taas jäähtyy, Päivät lyhenee syksyä kohti, kelit muuttuu päivittäin ym. Pitää yksinkertaisesti pystyä elämään ajan hermolla. Onneksi on kuitenkin talvi!

Pitää muistaa kuitenkin että kaikkihan on siltikin mahdollista edelleen...


Tämmöiset jutut voi toisille selvitä hyvinkin pian, toisille se vie aikaa vuoden ehkä kaksi, ja jotkut ei ehkä ikinä hoksaa asian ydintä saaden kuitenkin muutamia yli vitosen haukia tietämättään ihan munkilla.

Kutsunkin tällaisia yllätys kaloja "tilastopiikeiksi" kuten jo aiemmin mainitsinkin. Tarkoitan saatuja kaloja joilla ei vaan ole ensin mitään logiikkaa. Näitä tulee itsellekin kieltämättä paljon mutta kyllä niihin pikkuhiljaa ajan kanssa yleensä huom. yleensä keksii jonkin teorian miksi näin.

Paras palkinto itselle on kun pystyy pokkaamaan pari vastaavaa lisää ihan oikeasti
luomallaan taktiikalla. mutta voihan se olla ettei olekaan mitään logiikkaa joten tässä
höpöttelen vaan omiani. Epäilen vahvasti nyt mutta entäs viiden vuoden päästä...
Hävettää kuitenkin mutta oonpahan ollut rehellinen itselleen ja kirjoittanut muiden
luettaviksi todisteena.

Hyvänä esimerkkinä vois heittää vanhemmat yhteenvedot kun lukee nyt niin tuntuu aika koomiselle mutta se oli silloinen vahva mielipide.  

Sarjassamme ylivoimaisesti paras opetus pitkällä tähtäimellä.

Jokainen meistä jos uskaltaisi kirjoittaa tämän hetkisen näkemyksen mustaa valkealle
kaikkien nähtäville voi varmaan parin vuoden päästä tuntua hieman erilaisemmalle tai
paljonkin poikkeammalta. Miten minä noin oon aatellut silloin. Saisinpahan itsekin lukea jonkun näkemyksiään.

Kokemus tuo varmuutta uskon näin...

Omilla kokemuksilla väittäisin jopa 90% varmuudella että isompi hauki elää pienempiin
haukiin nähden aivan omaa rytmiään keväästä syksyyn. Miten itse nään asian sitä en ikävä kyllä kerro ihan syystä että oon asiaan käyttänyt pölkkypäänä aikaa tuhansia tunteja järvellä uistellessa. Itse isoon haukeen oon alkanut perehtyä tarkemmin vasta 2004 syksyllä. Tämän "vaivan" saa jokainen itse kokea...HI! 

Mutta jatketaan kuiteskin ympäri pyöreillä ajan tappo juttuilla…;)

Nyt kun on melkein talven pohtinut miksi jäi jätit saamatta niin alkaa se tuurikin osuus
tuntumaan todella hyvältä syyltä ajoittain jopa ainoalta syyltä...

Kesän ja syksyn aikana saatiin ”isoja haukia” paljon enemmän kuin ikinä aiemmin. Tarkemmin kerrottuna reilusti yli kaseja kepitettiin 4 kappaletta ja nekin melkein peräkkäin, seiska plussia kymmenkunta pitkin vuotta ja yleensäkin yli vitosia ennätykselliset 35 kappaletta kesän aikana. Miksi ei kymppi mennyt rikki tai edes ysi?

hmm...

Tälläisestä "isomman hauen" määrästä tänäkin kesänä herää kuitenkin eninten epäillys ehkä sittenkin systemaattisesta ohi vedosta tosi ison hauen suhteen. Voisin väittää mutta en vielä uskolla vannoa että hauki joka painaa yli 7 kiloa asustelee niin eri paikassa että sieltä ei todellakaan mitään "kisasäkkiä" saada. Paikka on yleensä huomattavasti hiljaisempi paikka esimerkiksi kisapaikkoja ajatellen. Näin ainakin tilastot antaa ymmärtää…

Onko kymppi hauella sittenkin selkeästi erilaisempi elämän tyyli kuin seiskan hauella?
Pakko uskoa moiseen kun ei keppi taivu.Onko se elinympäristö, syönti aika, ruokasaaliin koko…

Näistä jäteistä on itsellä aika vähän henkilökohtaisia kokemuksia. Yksi seinällä tuossa vieressä trofeena kiistämättömänä todisteena ensimmäisestä (seuraavat menee muuten kasvamaan!) ja muutama veteen punnittuina karanneina yksilöinä. Lisäksi on muiden uistimella saaduista kymmenestä varmasta kympistä aika tarkka tieto. Verkkomiesten talvella saatuja kymppikaloja myös kymmenkunta.

Hajulla kyllä ollaan ”kymppi hauen” rytmistä mutta jokin asia ei vaan loksahda kohdalleen. Enkä edes tiedä mikä vielä mutta ehkä ensi vuonna näihin aikoihin teksti on pirteämpää luettavaa uskon vahvasti niin…

Kisoista 2007...

Viime kesänä todellakin ”vannoin” ettei kisoja kierretä siinä vaiheessa kun kauden kohokohta kisassa, Sotkamon pitäjänmestaruuden palkintojen jaossa annettiin kourallinen Jessejä palkinnoksi muistaakseni viidennestä sijoituksesta.
Viides sija kisoissa on aina hyvä sijoitus mutta oman kylän kisassa suuri pettymys...

Leuka rintaan ja suunta kohti uusia pettymyksiä...

Keväällä se taas alkoi pakollinen tarve visioida ja laskelmoida graafisin taulukoin
ensi kesän kisoja. Yötkin meni välillä valvoessa työstäen ”hulluja” ajatuksia. Kevät koitti ja kaloja saatiin ja isojakin sekös kannusti sittenkin kisoihin kopasemaan poikain kuntoa.

Ensin oli edessä heti vaikeimmat kisat eli HAUKI-EM 2007 viikonloppu.
Treeni keikkoja tuli neljä hyvin vaihtelevin tuloksin. Ärjän puoli oli jollain tavalla hanskassa mutta niskan puoli hukassa. Jälki käteen on naurettu Kempeleen jätin kanssa yhdestä mahdollisesta pelipaikasta kun jätettiin väliin ihan pari vuotta vanhaan kopasuun perustuen…
Silloin oli poijat saaneet vain ahvenen lahdesta. Kuinka ollakaan kisoissa siitä perkeleen paikasta jokainen kepitti hirveät säkit! Kohtalon ivaa sanoisin...


Tuttuun ja turvalliseen Painuanlahteenhan se matka kävi kisassa ekana päivänä. Muutama vuosi taakse päin saatiin kyseisestä paikasta 105 kiloa haukea ja oltiin sen päivän kolmas. Tälläinen apina harteilla pakottaa aina takaisin hyville muisto paikoille jottei tarvitse jossitella että olisi sitä pitänyt sittenkin mennä sinne kun…
No paikassahan ei vikaa. Lahti täynnä kalaa, pelimiehet veti hirveitä kaloja ja paljon muttei voittoon asti kuitenkaan.

SM-mestari Väänänen veti samoilla paikoilla sekös antoi uskoa asiaan mutta keppi ei taipunut meillä. Vaihdoimme paikkaa kohtalaisten treenien perusteella Kaares järvelle. Hetimiten selvisi paikan olevan vieläkin heikompi meille. Homma ei ollut hanskassa sitten ollenkaan…

Painuanlahdesta saivat parhaat yli 70 kiloa me reilut kymmenen. Kokonaistulokseksi
hikisesti 20 kiloa rikki Voi voi… Tulokset
 
Toinen kisapäivä meni varmaan monelta uusiksi kun kalan ostaja oli tehnyt oharit.
Vaikutusta tuli siitä johtuen kisaillijoille alamitan nostamisella 60 senttiin 45 sentin
sijasta. Järjestäjät saivat näin tulevaa kalamäärää pienennettyä radikaalisesti. Samalla siinä taisi ratketa HAUKI-EM 2007 mestaruus. Ensimmäisen päivän tuloksissa rajun irti oton ottaneet Oulunjärven omat miehet saivat niin ison eron muihin jotta pelkkä varmistelu riitti ammattimiehille.

Väittäisin huhu puheisiin vedoten että pahimmat kilpailijat Hämeen hitaista olisivat
panneet pelin tiukille. Huhujen mukaan poijilla oli sataset paukkunut kirkkaasti toisena
päivänä. Meidän pelipaikalla oli mittakala ihan otillaan ottaen huomioon 60 sentin
alarajan. Päivän mittaan ulospäin lahdesta tultuaan oltiin taas yllätäin Väänäsen poppoon kanssa samoilla paikoilla. Keppi taipui meilläkin pienen hiljaisen jakson jälkeen.
Siinä heräsi epäillys että millainen säkki heillä on.Punnitus jonossa selvisi taso erot taas kerran. Meillä reilut 30 kiloa ja Päivän voittajalla reilut 60kiloa. Ikäni varmasti muistan satama altaassa kun Väänäsen Jussilta kysyin mikä se miehen kikka oli? Mies katsoi ensin hölmön näköisesti ja jatkoi hieman kävelyään kunnes kääntyi ja tuumasi hymyillen 

Kokemus…

Ensin itseäni huvitti pienehkö ”kuitti” mutta hetken päästä tuntui jo että odotan hetkeä kuitata takaisin korkoineen kainuulaisittain…Tuskin koskaan tulee mahdollisuutta mutta onpahan kiinnepiste HI!

Kokonaistulokset HAUKI-EM 2007Muista kisoista en viitsi suuremmin kertoa ne voi jokainen lukea kisaraporteista.
Asiaa ajattelin lähestyä graafisin taulukoin. Mikä mätti tuolloin ja miksi siellä onnistuttiin jne. Taulukoita ei pidä ottaa vakavasti paremminkin suuntaa antavasti totuutta hakien. Samalla ne antaa kuitenkin loistavan jossittelun mahdollisuuden jota rakastan yli kaiken perinteisenä kalamiehenä. Niinhän se on, kalamiehet jos ketkään on parhaita selittelijöitä.

 Kesäkuu ja heinäkuu voidaan selittää graafisesti tällä taulukolla. 

Se näyttää kaikkein realistisimman tuloksen jokaista tuntia kohden saadut kalat. Kesäkuussa kävi niin kuin viime vuonna heinäkuussa. Tilastollisesti joka tunnille yksi kala vähemmän. Mitä se tarkoittaa lue Kipparin yhteenveto kaudesta 2006. Tuossa raportissa manasin heinäkuun kalojen kappalemäärän laskua jokaista tuntia kohden verrattuna edellisen vuoden mestaruus lukuihin. Kuinkas ollakkaan tilastot saatiin kasvuun kuten povasinkin ja vieläpä riittävään sellaiseen...:)

 Alkuvuosi oli tahmeeta tuloksellisesti johtuen väärästä taktiikasta. 

Poijat perkele pyytivät haukea. Yläpuolinen taulukko näyttää kuhat kappaleissa tuntia kohden. Kesäkuun silmäys todistaa kuorman olevan hauen puolella joka olikin ihan taktinen veto. Veto mikä maksoi Nuasjärven selkäsaunan.

Loppu vuosi meni kuhan perässä kisoissa kuten graafisesti näkeekin. Samaa virhettä ei kahdesti tule meillekään. Näistä kaikista näyttämistäni taulukoista voidaan tulkita itse asiassa kaikki kisat kun lisätään vielä syksyn kisoihin taktinen vertailu taulukko hauista +3kg kuukausittain. 


Tästä näkee poikain menestys reseptit syksyn kisoihin. Karkeaa haukea ja paljon kepitettiin Kuhmossa Kalevalan taimenen haukikisassa sekä Sotkamon pitäjänmestaruus kisassa. Saavutettiin viimein se tärkein titteli mitä oonkin aina haaveillut. Monesta tuntuu varmaan koomiselle kun niin kovasti arvostaa kyseistä kiertopalkintoa mutta kaikillahan meillä on haaveensa ja tämä oli ylivoimaisesti kovin haave minulla!

Käydään vielä lyhyesti läpi viime vuosien käynnit ja tunnit parilla taulukolla.Laskua ei vielä tullut kuten viime raportissa epäillin. Tilastollinen tosi on että enemmin tai myöhemmin sekin on edessä. Niin kauan kuin uistelu on hauskaa niin kauan kuljen kalassa jos se ois pelkästään minusta kiinni. Pitää sitä kyllä muistaa hallituksenkin mukana mennä ettei vaan jää katottomaksi...;)

Tulot ne oikeastaan katsoo minkä mukaan uistelemassa käydään. Katsotaan nyt mihin se tuo valtion toiseksi kovin verotulon lähde nyt oikeen asettuu litrahinnaltaan. Ennustellaan sitten tulevia käyntejä ja tunteja.

Perse kyllä kestää sitä ei kannata epäillä

T:Kippari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti